Asbest Inventaris
Voorkom dure verrassingen bij de uitvoering van een sloop.
Een asbestinventaris heeft tot doel te onderzoeken of een gebouw asbesthoudende materialen bevat en of deze een gezondheidsrisico vormen bij normaal gebruik en onderhoud. Werkgevers dienen te beschikken over een asbestinventaris van de gebouwen waarin hij medewerkers tewerkstelt. De asbestinventaris moet jaarlijks geactualiseerd worden.
Indien je de sloop of renovatie plant van een gebouw dien je vooraf een destructieve asbestinventaris op te stellen waarbij aanvullend gezocht wordt naar verdoken asbesttoepassingen. B-VEX zorgt voor jouw destructieve asbestinventaris. Dit voorkomt dure verrassingen bij de uitvoering van de sloop.
Asbestattest
Het asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.
Wat is het asbestattest?
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.
Dankzij het asbestattest komt u dus te weten welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken. De inventarisatie voor een asbestattest is ‘niet-destructief’. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden.